Nominácie na Cenu PSK môže verejnosť posielať do 31. októbra

20.10.2011 Prešov

Prešov 20. októbra (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) aj v tomto roku ocení osobnosti alebo kolektívy, ktoré výrazne prispeli k rozvoju regiónu. Nominácie na udelenie Ceny PSK za rok 2011 úrad vyššieho územného celku prijíma do 31. októbra.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková uviedla, že návrhy môžu podávať občania i organizácie. V nominácii je potrebné uviesť meno navrhovaného laureáta a krátke zdôvodnenie, prečo by mal byť ocenený, a návrh poslať na Úrad PSK. Nominácie možno podať aj osobne počas Dňa otvorených dverí, ktorý sa bude konať v sídle úradu 27. októbra.
O tom, kto sa stane tohtoročným laureátom Ceny PSK, rozhodne komisia zložená z poslancov regionálnej samosprávy. Cenu PSK predstavuje umelecké dielo - gotická brána s doširoka otvorenými dverami, ktoré sú symbolom prijímania nových podnetov.
\"Slávnostný program, počas ktorého budú odovzdané ocenenia za rok 2011, sa uskutoční 20. decembra tohto roka na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove a uzavrie oslavy 10. výročia vzniku vyšších územných celkov v Prešove. Presne 20. decembra 2001 totiž prvý predseda a poslanci PSK skladali svoj sľub,\" povedala Fitzeková.
Pripomenula, že ocenenie sa udeľuje za dlhoročný prínos pre rozvoj Prešovského kraja a mimoriadne zásluhy vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života. Počas doterajších siedmich ročníkov ju získali napríklad prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč, biskup František Tondra, Jeho Blaženosť Nikolaj, prešovský eparcha Ján Babjak, eurokomisár Ján Figeľ či kardinál Jozef Tomko. Z inštitúcií si cenu prevzali aj Prešovská univerzita, Horská záchranná služba či folklórny súbor Šarišan.
Ďalším verejným ocenením za mimoriadny prínos a významné výsledky v oblasti kultúry, umenia, športu, školstva či výskumu je Cena predsedu PSK. O jej udelení rozhoduje predseda PSK na základe podnetov, ktoré sa k nemu dostanú z rôznych zdrojov počas celého roka.
 

Vyberte región